“Vår investering i lasersvetsutrustning har gett oss helt nya kunder”

Home » “Vår investering i lasersvetsutrustning har gett oss helt nya kunder”

Brogren Industries tror stenhårt på att använda laser i produktionen av högteknologiska produkter till mekaniska industrier. När de såg ett framtida behov av lasersvetsade komponenter hos sina kunder slog de till och investerade i lasersvetsutrustning från Permanova. Börje Andermård, VD på Brogren, berättar att investeringen blev en stor framgång som bland annat har hjälpt dem att växa som företag och gett dem nya kunder.

Hej Börje! Vill du berätta lite om Brogren och er verksamhet?

Gärna det! Brogren Industries är ett familjeägt företag som ägnar sig åt mekanisk industri. Vår historia börjar, som många andra företag, i ett garage på 60-talet. Företagets grundare, Lars Brogren, anställde två år efter starten sin första medarbetare och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Idag är vi ett hundratal anställda och har tillsammans gjort en stor tillväxtresa de senaste tio åren. Vi är specialister på att bearbeta och svetsa i varmhållfasta legeringar med snäva toleranser och komplexa geometrier. Inom våra tre affärsområden, Aerospace, Gas turbines och Parts, arbetar vi med kunder som till exempel Siemens, GKN Aerospace och Saab.

Kul att höra om er framgång! Vad har ni för krav på er utrustning?

Det som är gemensamt för våra kunder är att de har en tuff kravbild på sina produkter när det kommer till prestanda och vad de ska uppnå. Det innebär komplexa produkter gällande till exempel form och mått, och tillverkningen sker ofta i svåra material. För att vi på Brogren ska kunna uppfylla våra kunders krav behöver vi använda oss av högkvalitativ utrustning för att tillverka de produkter som våra kunder vill ha. Om våra produkter inte lever upp till förväntningarna kan det leda till stora ekonomiska förluster för våra kunder. Det finns inga mellanting eller ursäkter i det vi håller på med, så på det sättet är det en väldigt krävande bransch vi jobbar i.

Varför har ni valt att investera i lasersvetsutrustning?

Vi förutsåg ett framtida behov av lasersvetsning hos våra kunder, och då vi tror stenhårt på den här metoden valde vi att investera i lasersvetsutrustning för att stå beredda när våra kunders behov uppstod på riktigt. Idag kan vi se att det var ett väldigt lyckosamt beslut.

Målet med investeringen var att vi skulle utöka vårt erbjudande och växa som företag och det har vi verkligen lyckats med. Det här var en avgörande investering för oss som har förbättrat vår affär. Hade vi inte investerat i laser så tror jag inte att Brogren hade sett ut som det gör idag. Inte nog med att vi har lyckats behålla befintliga kunder som har fått nya behov, vi har även börjat få uppdrag av nya kunder som vi inte hade möjlighet att hjälpa innan. Det har till och med varit kunder som har vänt sig till oss just på grund av att vi nu kan svetsa med laser! Utöver en ökad affär kan vi nu ta ett helhetsansvar och leverera en mer komplett produkt, vilket är positivt för både oss och våra kunder.

Det låter som en bra investering. Varför valde ni att börja samarbeta med Permanova?

Vi har höga krav på våra leverantörer och för över våra kunders kravbilder direkt på dem. Utöver att ha grundläggande ISO-certifieringar behöver våra leverantörer ha hög prestanda för att kunna möta våra behov rent tekniskt. Vi förhör oss kring produktutbudet, hur serviceorganisationen ser ut, hur stabila de är som leverantörer samt vilket renomé de har på marknaden. Vi märker relativt snabbt om en leverantör är kunnig och vet vad de håller på med. Baserat på de här kraven tycker vi att Permanova lever upp till alla våra förväntningar på en pålitlig och erfaren leverantör. Permanova har även levererat utrustning till våra kunder, vilket gör att vi känner oss trygga med dem och vet att det blir bra.

Och hur har samarbetet med Permanova fungerat?

Vi köpte en komplett, kundanpassad laserstation av Permanova som de byggde från grunden. Permanova är en av de leverantörer vi har som till punkt och pricka har levererat det de har sagt att de ska leverera. De utmärker sig genom att alltid leverera i tid och de är proffsiga i sitt utförande vilket vi uppskattar väldigt mycket.

Det är väldigt enkelt att samarbeta med Permanova. Vi har en bra relation och vi brukar ringa varandra då och då och kolla läget. Vår relation slutar inte efter leverans utan de finns kvar och är tillgängliga även efteråt vilket är en stor trygghet och fördel för oss. Deras service- och supportfunktion fungerar jättebra vilket också är en avgörande faktor. I vår värld bygger vi långa och djupa relationer, något som vi verkligen har gjort med Permanova.

Även vi på Permanova är väldigt nöjda med samarbetet med er på Brogren. Tack Börje för pratstunden!

 

Vill du veta mer om Permanovahur vi jobbar och vad vi erbjuder för lösningar? Besök gärna vår hemsida och hör av dig till mig om du har några frågor. Vi ser fram emot att höra av dig! Och glöm inte att säga hej till oss på våra sociala medier.

Håkan Grubb | 2019-05-15